Există, observ, instituția aparenței. Aparența bate competența de multe ori în sistemul de educație (și nu numai) și de cele mai multe ori asta duce la același efect: oamenii care voiau să facă multe se retrag din sistem ca să nu fie călcați în picioare. Pentru că nu vrei să fii preș în mod repetat după ce ai investit timp, resurse, stres, zile, nopți ca să devii profesionist pe nișa ta.
Îmi pare rău, ediția de astăzi e ușor sub semnul negativului, dar cred că trebuie să punem puțin lupa pe radiografia sistemului. Este noiembrie, iar dacă pe mulți grijile schimbării îi prind la început de an, pentru mine luna noiembrie a fost de fiecare dată o lună bună de analiză în tihnă. Îmi dau astfel timp să mă uit la ce-am făcut, ce-am greșit, ce-am reușit, ce-am observat. Ca să știu încotro să o apuc.
Nu pot să nu observ instituția aparenței care acaparează școlile. Câtă vreme dă bine, înseamnă că e bine, nu? :)
Explică Oana Moraru aici că nu există școală bună fără calitatea actului didactic, calitate care vine foarte mult din tehnică didactică. „Jenant de clasică, esențială, și totuși incredibil de ignorată”, spune Oana. Abia când o stăpânești pe aia, ajungi să faci „școală bună”. Tot ea spune ceva ce a generat multă frustrare în rândul profesorilor (frustrarea se vede în comentarii): că tot ce ține de tehnică nu este documentabil, nu arată bine în poză, nu te poți lăuda cu asta pe Facebook, deci de asta nu reprezintă o prioritate. Că slaba pregătire duce la slabe soluții.
De ce s-au inflamat colegii profesori? De adevăr. Avem puhoi de postări pe Facebook, pe Instagram și mai nou pe TikTok cu filmulețe sau fotografii de la clasă, activități peste activități înlocuiesc predarea. Multe-s fix degeaba. Superficiale cel mult. Am văzut recent pe Instagram o învățătoare care a regizat cu copiii un sketch despre reacția la clasă când dumneaei le cere să scrie data în caiete. Cum copiii întreabă de o sută de ori dacă în caiet să scrie, dacă să scrie cu pixul, dacă trebuie data de azi și așa mai departe. Timp irosit. (nu, nu vorbesc despre contul @predamfainallthetime, pe care l-am amintit și ediția trecută - acolo chiar există tehnică și mult respect pentru dreptul la imagine al copiilor). Ați putea spune că e fun, copiii s-au distrat și ei, ce mare lucru că se filmează. Mare lucru, pentru că stăm foarte prost pe competențe.
În timp ce UE împinge tot mai tare spre proiecte care pun în centru dezvoltarea de competențe (până în mai 2024 suntem în European Year of Skills), la noi e vopsit gardul. Și ne mulțumim cu atât. Sigur, există abordarea faină „om cu om”, de zone cu multă lumină. Dar din păcate alea sunt excepții.
Câteva ținte de atins până în 2030 potrivit Cadrului strategic al Spațiului european al educației:
ponderea tinerilor de 15 ani cu rezultate slabe la citire, matematică și științe ar trebui să fie sub 15%
ponderea elevilor de clasa a opta cu rezultate slabe la informatică și competențe informatice ar trebui să fie sub 15% (apropo de asta, văd în universități tineri care nu știu funcțiile de bază din Word)
cel puțin 96% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și vârsta pentru înscrierea obligatorie la școala primară ar trebui să participe la educație și îngrijire timpurie
ponderea elevilor care părăsesc de timpuriu sistemul de educație și formare ar trebui să fie sub 9%.
Cum atingem noi țintele astea când o ținem din superficial în superficial? Pe lângă școala altfel a apărut și școala verde, de exemplu. Numai mie mi se pare că școala altfel tot școală trebuie să fie? Adică să fie învățare altfel, nu lipsa învățării timp de o săptămână, așa cum a fost înțeleasă prin ograda noastră. De exemplu, nu poți intra în mall în săptămâna aia că te întâlnești cu o mulțime de clase așteptând happy meal.
Sigur, pe hârtie putem atinge orice țintă dorim. S-au implementat doar atâtea proiecte fără cap și fără coadă, dar care au liste de prezență, semnături că s-au făcut. Problema este că am slăbit tot mai tare veriga competenței și asta o să ne coste. Mult.
Sunt, știți doar, o mare susținătoare a educației făcută altfel, a inovației la clasă, a înțelegerii generațiilor. Sunt pentru adaptare. O practic și eu. Analizez texte de manele la seminar ca să exersăm gândirea critică, mă joc cu desene, sticky notes și alte cele. Dar adaptarea asta a fost greșit înțeleasă de mulți actori-cheie ai sistemului, care cred că dacă preșul se vede curat nu mai contează ce este sub el.
Când deschid subiecte de acest fel mă lovesc des de zidul „ai doar 27 de ani, ce să mă-nveți tu?”. Eu nu îmi propun să dau lecții. Cred însă extrem de tare în analiză și dezbatere, în expertiză. Când nu știu ceva îmi pun timpul și încrederea în experți, în opinii educate cum spune Daniel David aici.
Nu vreau să te-nvăț nimic, în fapt.
Vreau să pun stop la fuga zilnică și să pun întrebări, ca din întrebări să găsim un drum comun, ăla care chiar schimbă școala. Te rog astfel să-mi povestești aici, anonim sau nu (în funcție de cum preferi), ca profesor, părinte, elev, student ce crezi că este „degeaba” la școală și/sau ce întrebări te macină. Hai să adunăm o listă, împreună.
🗓️Oportunități
Nu-i oportunitate în sensul de concurs sau proiect, dar este o oportunitate să vezi lumea și prin alte lentile: pe 8 decembrie, la București, are loc spectacolul Oamenii Dreptății. Am bucurie și emoție să urc și eu pe scenă, alături de oameni care mută munți și care cred în puterea binelui, să spun o poveste. Găsești bilete aici.
Luna aceasta are loc evenimentul Noaptea companiilor, un târg neconvențional de job-uri, în mai multe orașe din țară. Chiar azi se întâmplă la Iași. Vezi toate datele aici.
Drept în carieră - un program de dezvoltare dedicat studenților la Drept din cadrul Universității București. Detalii aici.
Dacă știi tineri de 16-18 ani cu idei de viitor, încurajează-i să se înscrie până pe 10 noiembrie la Solve For Tomorrow, un proiect inițiat de Samsung.
Premiile Cărturino, la prima ediție. Un proiect al Cărturești, dedicat scriitorilor și ilustratorilor români de carte pentru copii. Poți fi și la început de drum.
Ratiu Forum 2024 Journalism Mentorship Programme. Poți aplica până pe 15 decembrie.
Competiția Românii sunt antreprenori îți poate aduce unul din cele 10 premii de 1.000 de euro cu ideea ta de business.
Chiar seara asta, 9 noiembrie, un webinar pe drepturile copiilor explicate prin joc educațional.
Un concurs dedicat tinerilor care vor să documenteze cât mai creativ (prin text, foto, video, audio&others) schimbările în bine pe care le produc oamenii din ONG-uri.
Conferință pentru profesori și învățători la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pe 16 noiembrie, despre educația financiară.
Webinarul Primii pași de transformare digitală pentru ONG-uri - 15 noiembrie, organizat de Asociatia Techsoup Romania.
📒Resurse
Orientări pentru profesori privind modalitățile de combatere a dezinformării și de promovare a alfabetizării digitale în clasele lor.
Că tot am amintit de competențe, un raport util pe tema asta - Assessing learners’ competences – Policies and practices to support successful and inclusive education.
De ce se joacă copiii - takeaways de la Harvard.
Cum să folosim AI ca să fim mai creativi?
💭Inspirație
O selecție de zece lecții din filmul Dead Poets Society.
Ne (re)citim pe 14 decembrie!
❤️, L.