Am dat zilele astea peste motto-ul Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității din București. „Oamenii devin”. Două cuvinte și-o lume întreagă.
A început anul universitar și cu asta au (re)început și activitățile mele pe două paliere: marți, miercuri și joi sunt profesor în fața studenților, iar de luni până duminică, suprapus uneori peste prima ipostază, sunt student la Drept. Când scriu asta a trecut abia o săptămână și puțin. De adunat am adunat multe în gânduri.
Mă întreb mereu dacă fac ce trebuie în sala de seminar. Dacă le dau destul, dacă uneori le dau prea mult, dacă am așteptările mari, dacă temele-s multe, dacă eu sunt plictisitoare, dacă este relevant ce pregătesc pentru ei. La prima întâlnire i-am rugat să-mi scrie care sunt așteptările lor de la seminar. Pe un bilețel scria așa: „să-mi găsesc un rost sub soare”. Un rost, nu un loc. Îți dă de gândit, nu? Ce responsabilitate pică în curtea ta. Cineva vrea să-l ajuți să-și găsească un r o s t sub soare.
vis: o școală care comunică
În una din zilele astea așteptam să-mi iau o cafea, undeva în oraș. În fața mea, un băiat purta o conversație cu un prieten și deodată spune: „am avut doar profesori plictisiți săptămâna asta”.
Comunicăm oare destul în școli? Adică știm real ce avem de făcut, cum să fim pod pentru văile celor care au venit să învețe? Suntem dispuși real să-i învățăm? Dacă nu, n-ar trebui oare să facem un pas în spate? Studenții, elevii, ne pot da feedback sincer? Suntem dispuși să-l primim, să-l discutăm?
Vorbeam și cu soțul meu și am ajuns la concluzia că profesorul este de fapt un ghid. Sigur, trebuie să dăm informație, să le dăm cunoștințe, să predăm teoria, să-i ajutăm să pună în practică. Hard skills - fără discuție este nevoie de ele. Că de aia au venit. Dar n-ar trebui să uităm să ne gândim bine de tot la cum facem asta.
Ia uite, băiatul ăsta a sesizat plictiseală în spatele catedrei. Dacă copiii fac ce văd la părinți, nu ce aud de la ei, tot așa și elevii și studenții vor fi și vor deveni în cadență ce văd în fața lor.
Sigur, este greu și pentru profesori. Nu sunt toți studenții șnur de interesați, mereu gata să fie acolo, nu toți citesc ce-au avut de citit, nu toți vor real să se dedice. Dar între omul cu experiență și cel fără, cine oare ar trebui să învârtă bine frâiele? Cine ar trebui să arate că vrea? Cine ar trebui să facă pașii necesari? Cine ar trebui să go the extra mile?
Varianta în care noi ne ducem fără interes față de cine sunt ei personal, ce nevoi au, ce greutăți duc zi de zi, dar cu multe așteptări să fim văzuți ca profesori este varianta în care, pe dovedite, elevii și studenții din fața noastră nu devin.
plictiseala noastră + plictiseala lor = timp pierdut; vine fiecare ca să aibă de unde pleca
interesul nostru + plictiseala lor = primul pas să-i atragem spre relația de învățare
relație de învățare împărțită la doi = meaning, sens pentru toți cei implicați
Oamenii devin atunci când cuiva îi pasă de ei.
Chiar și atunci când nici măcar lor nu le pasă.
Și ca să vă dau și-un exemplu, citiți reportajul ăsta. Eu vă las titlul chiar aici: „O dirigintă a avut ideea de a reface cu o clasă de copii români drumul de 7 kilometri spre școală pe care-l fac copiii romi. Și așa politicienii au decis să facă o școală, în satul de 1.000 de oameni unde nu a existat niciodată! ”
Oamenii devin. Dacă ne pasă.
🗓️Oportunități
Organizăm SiMT - un proiect de terapie prin artă fotografică, pentru tinerii între 18 și 25 de ani. La Suceava. Participarea este gratuită, dar trebuie să te înscrii aici până pe 23 octombrie.
Un curs postuniversitar pentru cei care vor să producă schimbări sistemice în educație.
O nouă ediție MODEL EU.
S-au deschis înscrierile pentru Juvenes Translatores. Poți aplica până pe 16 octombrie.
Dacă ești pasionat de ilustrații, competiția asta este pentru tine.
CEE Animation Workshop 2024 - au și burse și ai șansa să lucrezi cu producători de film.
Burse de cercetare în Italia.
Opera din Cluj caută voluntari. Poți aplica până mâine, 13 octombrie.
Agenția Națională de Integritate a deschis programul de internship.
The European Education Area: A reality for all - un summit fain, în format hibrid.
Spotmedia angajează.
Psihoterapie gratuită în luna octombrie, la Deprehub, dacă ai între 15 și 29 de ani.
📒Resurse
Am descoperit un cont de Instagram al unei profe care prezintă o mulțime de idei pentru predarea la clasele mici. Foarte foarte fain ce face!
Harvard Business Review: cum să ne pregătim pentru un viitor dominat de generative AI.
Tehnici de verificare a informațiilor de la BBC.
A adunat Stanford aici o sută de documente cu informații utile, pe domenii diverse.
Cum le explicăm copiilor ce este antisemitismul.
Am terminat recent de citit cartea „Creativitate serioasă”. O super-recomand.
💭Inspirație
Diferența dintre un profesor bun și un profesor excelent.
Un discurs e x t r a o d i n a r.
Ne (re)citim pe 9 noiembrie!
❤️, L.