Am trăit în ultimele două săptămâni o bucurie mare. Este o fată care mi-a fost studentă la Suceava și a cărei evoluție m-a surprins din toate punctele de vedere. Am cunoscut-o pe Alexandra când Saul a facilitat pentru anul ei de studii stagii de practică (inclusiv remote) la diverse brand-uri/agenții/instituții de presă. Ea a aplicat pentru un stagiu la Avocatoo, acolo unde eu lucram la acea vreme. La scurt timp ne-am întâlnit la un training de onboarding, la care am discutat destul de mult și pe skill-uri și cunoștințe în comunicare, administrație în sens larg, stat de drept etc.
Dorința ei să absoarbă tot ce ziceam eu acolo m-a impresionat. La fel cum m-a enervat din cale-afară cutiuța în care erau copiii ăștia. Se vedea de la o poștă că aproape nimeni nu le-a spus că au șanse reale să devină extraordinari în profesiile lor, că dacă sunt la Suceava nu înseamnă că trebuie să-și accepte soarta unei diplome cu care să nu facă nimic, că există o viață extraordinară „peste gard” și că anii ăștia de facultate trebuie investiți în acest scop.
În cadrul stagiului și-a însușit rapid feedback după feedback. Când a ajuns să-mi fie și studentă (predau un seminar de Aspecte legale în producția media) a învățat atât de bine că era o plăcere să porți dezbateri cu ea. Treptat și-a dezvoltat un sistem de gândire critică argumentat, coerent. Era alt om.
Ziceam de ultimele două săptămâni. Am lucrat împreună pe Bucovina Digital Media Days unde s-a descurcat exemplar pe comunicare, dar și pe logistică, în condițiile în care ne-am lovit de o mulțime de neprevăzute. Iar fix ieri dimineață a fost la Euronews România (nu e prima dată, am recomandat-o acum ceva timp lui Radu Hângănuț și a rămas o ancoră acolo) și a vorbit despre vot și așteptările tinerilor.
A explicat cum se vede din campaniile de pe social media ale candidaților că tinerii sunt de fapt „tratați ca o glumă”, dar și despre cum ei au fost crescuți și educați într-o cultură a fricii și a tăcerii și că asta se reflectă în felul în care se implică (sau nu) civic.
Dacă o asculți înțelegi practic (dacă vrei) ce ai de făcut ca profesor, ca părinte, ca om care ajunge într-o formă sau alta să influențeze mințile tinerilor. Înțelegi de unde să pleci. Sunt tare tare mândră de ea și îi mulțumesc, aici, că a avut încredere să mă lase să o ghidez, să-i șlefuiesc potențialul și că a ascultat real tot ce am avut de zis de-a lungul timpului. Și vă las două lucruri pe care le-a spus:
„Suntem tratați așa ca o glumă într-un fel (n.a. de politicienii care fac TikTok-uri), ca și cum generația noastră nu are probleme, vrea doar să vadă glume. Aș dori să văd și eu pe cineva că vorbește despre prețul unei chirii, despre faptul că termini o facultate și n-ai loc de muncă, dar presupun că mă mulțumesc cu covrigi și stat în cap.”
„Nu ne implicăm și pentru că nu am fost învățați să ne implicăm. Am fost mereu învățați să tăcem, să nu zicem nimic, iar asta se reflectă într-adevăr și în acțiunile civice pe care le avem.”
Alexandra Toma, masterand
Și v-am povestit asta ca să ridic la fileu o idee: ce facem cu responsabilitatea pe care o avem ca formatori de oameni? Noi profesorii, noi părinții, noi angajatorii, noi jurnaliștii, noi ONGiștii, noi toți într-o formă sau alta.
Cred foarte tare că țara asta ar arăta altfel dacă am aborda totul mult mai personal. Marea mea frustrare pe mediul universitar românesc este că ajung acolo, pe funcții, mulți, prea mulți oameni care n-au nici habar real, nici bune intenții, ci sunt oameni ai închipuirilor de dragul hârtiilor. Dacă dă bine, ce mai contează că demoralizăm și distrugem vieți între timp, nu?
În altă ordine de idei, vine o perioadă foarte importantă pentru noi ca cetățeni, iar implicarea civică este un subiect foarte drag mie. De aceea, te încurajez să te înscrii ca observator la alegerile prezidențiale și parlamentare. Este o activitate voluntară, iar prietenii de la Funky Citizens îți vor fi aproape în acest demers. Te înscrii aici. De ce să faci asta? Pentru că ne dorim cu toții o țară (mai) sănătoasă la cap și în care să trăim (mai) în siguranță, nu? Iar pentru asta, avem nevoie să ne asigurăm că procesul electoral se desfășoară conform legii, nu conform intereselor personale.
🗓️Oportunități
Curând pe ArtViitor începem campania de Crăciun. Știm că este un an greu, dar făcând bine n-am sărăcit niciodată niciunii dintre noi. Comunicăm pe Facebook și Instagram totul, deci dacă vrei să fii Moș Crăciun ne găsești acolo.
Școala9 are un demers tare fain. „Ești profesor și ai bibliorafturi întregi de hârtii de completat: procese verbale, comisii, standarde de calitate, fișe de activitate, registre, regulamente, strategii? Hai să le tăiem împreună. Spune-ne câte documente ai de completat și de care dintre ele consideri că te poți debarasa. Noi transformăm o discuție de cancelarie într-o dezbatere națională, plecând de la soluțiile voastre”.
Tot pentru profesori, Centrul pentru Jurnalism Independent a deschis înscrierile pentru cursul de Introducere în Educație Media din această iarnă. Dacă predai limba și literatura română la liceu cursul acesta nu-i de ratat!
Bursele START pentru liceenii care excelează în desen, pictură, muzică, dans, vlogging, scriere creativă sau fotografie.
Elevele de 14-18 ani au acces la cursuri gratuite despre tehnologie, prin programul „The Girls Code – Breaking Barriers”.
Până pe 17 noiembrie elevii se pot înscrie la cea de-a XI-a ediție a competiției naționale SuperCoders.
Un bootcamp pentru comunicarea eficientă în afaceri.
Teach for Romania recrutează pentru „cel mai bun job din România”.
Techsoup caută două persoane pentru rolul de Projects and Comms Intern ca internship pe o perioadă de șase luni.
📒Resurse
Avem un raport UNESCO care arată că indicele anxietății față de matematică, pe care o resimt tinerii de gimnaziu din România, a scăzut cu 0.22 de puncte față de anul 2012.
Acest podcast. Este o resursă infinită de momente de aha.
💭Inspirație
Toamna aceasta la spectacolele Oamenii Dreptății am avut și trei profesori Merito, de acolo de pe lângă comunitățile în care am ajuns. A fost un input tare fain, așa că m-am gândit că până apar momentele pe YouTube să vă las aici galeria lor de povești. E ciudat pe ce ne pică ochii și cum simțim diferit poveștile în funcție de locul în care suntem noi (metaforic vorbind). Am stat pierdută prin site câteva ore și mi-a rămas pe retină „copiii sunt aceiași peste tot”. Uau, da. Reiau în 2025 gândul ăsta pe aici. Între timp vă las pe voi să descoperiți a cui e povestea asta.
Și mi-a mai plăcut asta:
🎈Merch cumtrebuie
cumtrebuie are și tote bags brodate: om cum trebuie, profă cum trebuie, prof cum trebuie. Shop aici, dacă cauți deja cadourile de Crăciun sau pur și simplu vrei să faci o bucurie cuiva pe care îl apreciezi. În plus, până pe 21 noiembrie sacoșele au o reducere de la 80 la 60 de RON (late black friday).
Ne citim pe 12 decembrie!
❤️,
L.