Mie îmi place mult toamna. Poate pentru că până la 28 de ani am tot asociat-o cu un nou început. Am numărat viața în ani școlari sau universitari și cu fiecare treaptă eram tot eu, dar diferită. Vara a avut mereu darul să mă așeze cumva. Tot ce se petrecea peste an se toca mărunt în minte, în inimă, iar septembrie mă găsea mai așezată. Îmi place mult toamna poate și pentru că nu e intruzivă. Vremea te mai îngăduie puțin, nici prea cald, nici prea frig, ziua nu e așa de scurtă, dar nici nu te forțează la productivitate până la ore târzii.
Mă tot gândeam ce simt toamna aceasta, mai ales privind învățarea și dezvoltarea în general. Și cred că e cu sens să povestim acum, aici, despre cât e de important să ne definim clar valorile și cum să ne asigurăm că avem un comportament în linie cu ele. Sigur, la nivel declarativ s-ar putea să ni se pară că nu-i nimic de creionat pe hârtie despre asta. Că suntem oameni cu valori, valori pe care ni le cunoaștem foarte bine și că ne este foarte clar că facem alegeri în funcție de ele zi de zi.
Poate să fie așa, dar strică un exercițiu asumat cu privire la asta?
Am găsit întâmplător acest ghid de la University of Utah, o adaptare după cel conceput de Mind Tools pe care îl știam de ceva vreme.
Ei l-au făcut pentru studenți și mi se pare extraordinar că cineva s-a gândit la asta. Chiar cred că de la acest tip de conversație ar trebui să pornească orice oră de dirigenție în clasa a V-a, a VIII-a, a IX-a, a XII-a sau orice primă întâlnire cu un îndrumător de an la facultate. Adaptat la fiecare vârstă, aplicat. În grup, dar și în introspecție. Adică și în clasă, dar să-i învățăm și la ce să se gândească acasă după ce parcurg astfel de exerciții.
Simt că trecem prea ușor peste ideea de identitate și o subestimăm. Cum să devenim adulți funcționali dacă nu ne cunoaștem? Real, sincer, cu bune, cu rele. De la ce punct plecăm? Este el sănătos? Dacă nu, îl putem schimba? Cum? Dacă rezolvăm asta așezăm mult mai ușor straturi de cunoaștere academică, de hard skills, de informație, de relații personale sau profesionale.
Apoi, mai e o chestiune. În limba română când vorbim despre „valori” dăm mereu o conotație înaltă a cuvântului. Om de valoare, lucru de valoare. Notez aici că atunci când vine vorba de identificarea valorilor personale paradigma este alta: nu vreau să desenez o imagine perfectă sau așa cum cred eu că o dorește societatea, ci vreau să fiu sincer cu mine și să aflu care sunt valorile care chiar mă definesc. Ce arată oglinda dacă mă gândesc la alegerile pe care le fac sistematic? Bineînțeles, ele-valorile pot suferi modificări pe parcurs. Uneori e chiar de dorit. :)
Revenind. La întrebarea „ce înseamnă să ai valori” cei de la Mind Tools răspund așa:
„Valorile tale sunt credințele și principiile pe care le crezi importante în modul în care trăiești și lucrezi. Ele ar trebui să-ți determine prioritățile și să îți ghideze deciziile și modul în care acționezi în raport cu ceilalți. Când lucrurile pe care le faci și felul în care te comporți se potrivesc cu valorile tale, viața este de obicei bună”.
Te-ai fi gândit că sentimentul de reținere de exemplu e o valoare? Pentru unii oameni să fie reținuți este o valoare importantă. Pentru alții este relevantă valoarea curajului. Pentru o mână de oameni este importantă bunătatea, în timp ce o alta setează ca valoare sentimentul de control. Pentru unii expertiza este o valoare, pentru alții sentimentul de libertate necondiționată. Deci da, valorile sunt extrem de diverse. Și cheia stă în alegeri personale. Vei vedea citind și exercițiile din link-urile de mai sus că lista este enormă. Și oricum, nu se limitează doar la ce găsești acolo în tabel.
Nu te oprești aici. După ce le identifici continuă până la pasul 6. Întrebările de la el sunt mi-nu-na-te. Cu riscul să „dau din casă” las una dintre întrebări aici, ca să-ți fac poftă de parcurs tot exercițiul:
„Aceste valori reprezintă lucruri pe care le-ai sprijini, chiar dacă alegerea ta nu este populară și te plasează în minoritate?”.
Ce-am făcut eu prima dată după ce am identificat clar, susținut și argumentat care sunt valorile mele și pe care le îmbrățișez a fost să mi le notez pe ultima pagină din agenda de zi cu zi. Când am de luat câte o decizie importantă și mă dă de pereți sentimentul de nuștiucesăfac revin la ele. Când construiesc ceva de la zero revin la ele. Când simt că nu mă regăsesc cu tot ce sunt revin la exercițiul de bază. Și trec prin el la fel ca prima dată.
Claritatea ne va salva. Și ne va crește. Nu uita asta.
Extra: pentru că am tot văzut zilele astea diverse postări care ne anunțau că mai sunt doar patru luni până la îndeplinirea obiectivelor pe 2023 vreau să normalizez puțin asta și să spun că nu-i rost acum de galop. Nu să le bifezi e important, ci să crezi real în ele. Întreabă-te mai întâi de ce. Execuția vine rapid după.
🎈Merch cumtrebuie
Newsletter-ul acesta este un vis împlinit. A fost gândit gratuit și va rămâne mereu așa. Ce am construit de 17 ediții încoace și conversațiile pe care le-am purtat cu mulți dintre voi de-a lungul timpului m-au bucurat enorm. Reușitele elevilor, studenților, profesorilor sau al tuturor celorlalți care au accesat oportunități de aici sau au parcurs recomandările de resurse, inspirație și au (re)găsit sens m-au ajutat să fac asta lună de lună. Am crescut împreună și asta e poate cel mai valoros lucru dintre toate.
Dar astăzi mi se îndeplinește un alt vis ivit dintr-o dorință tare personală.
Cred că le spunem prea rar oamenilor pe care îi apreciem cât de tare o facem. Mai cred și că vorbim cu noi înșine mai dur decât o facem cu oricine altcineva. Și poate că-i nevoie uneori de un simbol care să ne amintească că facem o treabă bună. Sau dacă poate am luat-o uneori pe drumuri complicate, simbolul să ne amintească că avem alte rădăcini.
Așa s-a născut povestea tote bag-urilor cum trebuie. Patru modele diferite, pentru început. Cu mesaje brodate, din 100% bumbac - adică prietenoase cu mediul. Simple. Cu poveste. Pentru tine sau de dat cadou.
Și pentru că îmi place să celebrez oamenii care mă citesc, găsești la mine pe Instagram un giveaway cu o sacoșă la alegere.
P.S.: Oare știi istoria sacoșelor de pânză? Pe scurt, se pare că ele au apărut în secolul al XVII-lea ca simple pungi de transport și au devenit accesoriu de modă ulterior. Se spune că artiștii și intelectualii au început să le folosească astfel pentru că le apreciau simplitatea.
🗓️Oportunități
Oamenii Dreptății urcă-n scenă la Brașov, Sibiu și București toamna aceasta! Lucrăm la cele trei spectacole distincte, iar tu îți poți rezerva deja locul la oricare dintre ele aici.
International University Fair are loc la București, Cluj și Iași în octombrie. Verifică datele aici și nu rata conferințele YouForum.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică angajează.
Ministerul Educației finanțează proiecte pentru reducerea violenței în școli.
Dacă ești interesat de mediu, jurnalism și comunicare până pe 15 septembrie te poți înscrie la un curs tare fain, 100% gratuit.
Un curs gratuit, online - Politics and Narratives at European Borderlands: Rethinking Balkans for Ukraine. Aplici până pe 20 septembrie.
Pe 23 octombrie începe FILIT la Iași.
Un super-program de rezidență artistică.
Un program pentru profesorii de matematică care vor să treacă la alt nivel.
Cursuri online, gratuite, pentru ONG-uri.
Sesiuni de formare pentru profesorii din 13 județe care vor să dezvolte mecanisme prin care spațiile de la școală sau din comunitatea lor să fie mai sigure în sens larg.
Dacă ai idei de proiecte axate pe mediu call-ul ăsta este pentru tine.
O conferință la Timișoara pentru toți cei interesați de cultură.
📒Resurse
Universitatea de Vară Merito Bucovina - chiar dacă n-ai fost acolo, pagina aceasta oficială de Facebook este prilejul perfect să te încarci cu idei și inspirație. Eu am fost acolo și la această ediție în august (tare recunoscătoare pentru asta doamnei inspector Daniela Ceredeev) și am rămas cu marea bucurie că există mulți profesori dispuși să…go the extra mile, adică să facă mult mai mult decât ce zice fișa postului. Prefer să folosesc fix expresia asta pentru că mi se pare tare cuprinzătoare. Anul acesta am povestit acolo o mică parte din ce înseamnă comunicarea proiectelor educaționale în lumea digitală și așa cum scriam imediat după mi-a fost parcă și rușine că le spun profesorilor că mai trebuie să facă încă ceva. Dar deschiderea lor a fost copleșitoare! De atunci, câțiva dintre ei mi-au trimis pentru feedback texte sau postări de început de an școlar. Fain, nu? Îți dă speranță că este adevărat - „țara e pe oameni”.
Noi materiale pe cum să identifici dezinformarea și să lupți cu ea.
O bibliotecă digitală cu peste 1.600 de resurse deschise.
Oana Moraru despre „rețeta autorității” pentru copiii de 5-9 ani.
💭Inspirație
„Profa mi-a schimbat viața” - un material Scena9 despre cum profesorii chiar schimbă lumea. O spun elevii.
Ne (re)citim pe 10 octombrie!
❤️, L.