Încredere. Cât de mult o cultivăm? În familie, la școală, la muncă?
Mă gândesc de-o vreme bună la încredere și la cum asta pare a fi de fapt fundamentul unei vieți bune atât la nivel personal, cât și în comunitate.
Zilele trecute am dat peste asta:
"The plain fact is that the planet does not need more successful people. But it does desperately need more peacemakers, healers, restorers, storytellers, and lovers of every kind. It needs people who live well in their places. It needs people of moral courage willing to join the fight to make the world habitable and humane. And these qualities have little to do with success as we have defined it."
Încep să simt că asta are mult de-a face cu ideea de încredere. Gândiți-vă așa. Un copil cu care cultivăm relații de încredere va crește cu un sentiment de siguranță atât cu privire la propria persoană, cât și cu privire la lumea din jur. Și nu vorbesc aici despre a fi extrovertit, ci despre puterea aia izvorâtă din purul sentiment de încredere: puterea să iei deciziile pentru tine, puterea să spui ce crezi cu adevărat, puterea să spui stop, puterea să spui nu, puterea să alegi, puterea să fii diferit, puterea să fii slab, puterea să nu cauți validări aiurea. Pot continua infinit.
Astea nu vin doar din curaj, ci vin mai degrabă din punțile clădite. Mă uitam la materialul Snoop cu cele două studente care au povestit despre abuzul la care au fost supuse de către profesorul Bulai. Și m-a impresionat foarte tare Teodora Batâr și tatăl acesteia (există un insert audio și cu el). Am simțit acolo o relație de încredere extraordinară, rar întâlnită de altfel.
La fel de valabil și pentru relația adult-adult. Câți dintre noi cultivăm relații de încredere în familiile noastre extinse, la muncă, în diverse grupuri prin care ne învârtim? Și de ce nu o facem oare? Sigur, am fost dezamăgiți. Și o dată cu primele dezamăgiri a venit firesc și scutul de protecție. Repet, e firesc. Dar putem trăi așa pe termen lung? Putem trăi bine? Schimbăm lumea în bine? Ce lăsăm în urma noastră?
N-am niciun răspuns cert, nici vreo rețetă. Cred însă că ar fi util să ne mai punem din când în când intenția setată spre dilema asta. Cât, când, cum putem începe să clădim încredere.
Iar încrederea mai ajută la ceva. Încrederea responsabilizează.
Și nu într-un sens de presiune negativă.
🗓️Oportunități
Dacă ești părinte sau profesor, spune-le și copiilor, elevilor sau studenților despre aceste oportunități. Dacă ești elev sau student, analizează-le și spune-mi dacă te pot ajuta cu ceva în procesul de aplicare.
Din 9 până pe 25 august te așteaptă Festivalul de Film și Istorii Râșnov.
La început de septembrie profesorii pot participa online gratuit la festivalul digital „Predau viitor”.
Un super program pentru învățătorii din Bacău, Bihor (linia maghiară), Bistrița-Năsăud, Cluj, Dâmbovița, Maramureș, Neamț, Prahova, Sălaj (linia română și maghiară), Sibiu, Suceava.
Te poți înscrie la școala de iarnă internațională „Media in wartime”. Are loc în ianuarie 2025.
Rezidență artistică la Cluj.
Se caută ambasadori pentru un program care are ca scop sprijinirea mamelor să renunțe la fumat în sarcină.
Un program european care explorează cum poate arta să contribuie la implicarea civică.
Voluntariat la Salvați Copiii.
Pe 6 septembrie are loc la Suceava Conferința Națională: „Leadership & Dezvoltare Antreprenorială în era digitală”.
O tabără gratuită pentru tinerii interesați de domeniul economic.
Poți face un an de liceu în SUA prin programul Flex.
Program de mentorat, workshop-uri&more Women in music.
Pe 21 septembrie are loc TedXIași și tema e minunată: navigating through uncertainty.
Fundatia Vodafone Romania selectează 20 de biblioteci din România pentru a dezvolta proiecte de educație digitală adresate seniorilor, prin programul Hi Digital.
📒Resurse
„Cum luăm decizii responsabile și cum îi sprijinim pe copii să învețe să aleagă pentru sine când noi nu le vom mai fi alături?”.
Un ghid despre știință ca drept al omului.
„Uimită că elevii săi de liceu erau deja epuizați după încălzire, o profesoară de educație fizică din Arad a făcut un test” prin care a realizat că aceștia nu au deloc putere, toleranță la efort.
Noul statut al elevului, trimis spre Monitorul Oficial.
💭Inspirație
Mircea Miclea spune că termenul de „geniu” e etichetă de marketing nu concept științific.
Ne (re)citim pe 12 septembrie!
❤️, L.